در 29ام آبان, 1400 منتشر شد

راهنمای خرید اسپیکر

لذت شنیدن موسیقی امری غیر قابل انکار است که تقریبا […]

لذت شنیدن موسیقی امری غیر قابل انکار است که تقریبا تمامی افراد بخشی از روز خود را به آن اختصاص می‌دهند. در مقاله راهنمای خرید اسپیکر از وبلاگ کاوان کالا قصد داریم تا با معرفی انواع اسپیکرها، معیارهایی که هر قشری از جامعه با هر میزان استفاده از این کالا را باید داشته باشند، کامل بررسی می‌کنیم.

نحوه کارکرد اسپیکرها چگونه است؟

اسپیکرها انرژی الکتریکی را از باتری یا خروجی برق می‌گیرند تا بتوانند میدان مغناطیسی ایجاد کنند. سیم پیچ موجود در اسپیکر به میدان مغناطیسی واکنش می‌دهد و درایو درون اسپیکر به جلو و عقب حرکت می‌کند. امواج صوتی با حرکت هوای اطراف توسط مخروط ایجاد می‌شوند. اگر مخروط با سرعت بالا به جلو و عقب حرکت کند، در فاصله‌ای کوتاه نت‌های بلندی ایجاد می‌کند و در صورتی که اینکار با سرعت کندتری انجام پذیرد، امواج بزرگ نت‌های عمیفی ایجاد می‌کنند. لازم به ذکر است فرکانس امواج، تصور ما از گام صدا را تعیین می‌کند.
برای درک بهتر این موضوع به پرتاب سنگ درون حوضچه فکر کنید. اگر یک سنگ بزرگ با ضربه‌ای شدید به آب برخورد کند، امواجی درون آب ایجاد می‌کد که طول آن‌ها بزرگ است و با فاصله از هم ایجاد می‌شوند. در حالت مقابل، اگر یک سنگیریزه داخل حوضچه آب انداخته شود، امواجی کوتاه و نزدیک به هم ایجاد می‌شوند. حرکت امواج آب دقیقا همانند حرکت امواج صوتی است.  امواج بزرگ و آهسته نت های پایین و امواج کوتاه و سریع نت های بالا تولید می کنند.

ساختار اسپیکرها

اکثر اسپیکرها شامل دو مخروط / درایور (ووفر و توئیتر)، یک شبکه متقاطع و شک محفظه هستند. به اسپیکرهای مخذوطی بلندگوهای دو طرفه نیز می‌گویند. مخروط‌ها قطعتی نازک قیفی شکل و از جنس پلاستیک هستند. هر مخروط فرکانس‌هایی متناسب با اندازه خود تولید می‌کند. بخش ووفر صدای Bass تولید می‌کند و کیفیت توییتر ارتباط مستقیمی با پخش جزییات صداهای زیر دارد. بخش مید رنج (mid-range) در جایی بین این دو قرار می‌گیرد و توسط شبکه متقاطع پخش فرکانس‌ها بین مخروط تقسیم می‌شود.
در طراحی سه طرفه، یک درایور مید-رنج اختصاصی کار ووفر و توییتر را تقویت می کند. بلندگوهای 4 طرفه یک ساب ووفر را به ترکیب اضافه می کنند. چنین طرح هایی دارای مزایایی هستند، اما به کار گرفتن سه یا چهار درایور، یک کار دشوار و هزینه بر است.

انواع مختلف اسپیکرها

با طراحی و تولید اسپیکرهای متنوع در بازار انتخاب برای مصرف کننده به امری دشوار تبدیل شده است. در ابتدا لازم است تا خریدار نیاز خود را بررسی کند و بداند قصد راه اندازی سینما خانواده دارد، می‌خواهد یک سیستم استریو حرفه‌ای داشته باشد و یا به صورت روزمره به قطعات موسیقی مورد علاقه‌اش گوش کند.
پس از بررسی دلیل خرید اسپیکر توسط مصرف کننده، لازم است تا به فضای مورد نیاز توجه کرد. در ادامه به معرفی برخی از رایج‌ترین اسپیکرهای موجود در بازار می‌پردازیم.

  • اسپیکرهای ترولی \ ایستاده

اسپیکرهای ایستاده همانطور که از نامشان پیداست روی زمین قرار می‌گیرند و ارتفاعی بین ۹۰ تا ۱۲۰ سانتی متر دارند. لازم به ذکر است که ارتفاع اسپیکر هیچ ارتباطی با کیفیت صدای آن ندارد اما این دسته از اسپیکرها به دلیل بهره بردن از مخروط‌های بزرگتر قادر به پخش صدایی با فرکانس پایین‌تر و انواج بلندتر هستند پس در نتیجه برای تولید ‌Bass بیشتر مجهزتر هستند.
با این تفاسیر می‌توان نتیجه گرفت اسپیکرهای ایستاده برای فضاهای بزرگ مناسب‌تر هستند.

  • اسپیکرهای قفسه کتابی

اسپیکرهای قفسه کتابی برای فضاهای کوچک کارایی بالایی دارند. این دسته از اسپیکرها به راحتی قابلیت حمل دارند و معمولا به توییترُ، ووفر و یا درایو میدرنج مجهز هستند. با این تفاسیر خریداران می‌توانند اسپیکرهای قفسه کتابی ۳ طرفه که شامل هرکدام از این درایوها است را بیابند.
لازم به ذکر است زمانی که اسپیکرهای قفسه کتابی روی پایه قرار می‌گیرند کیفیت صدای بالاتری را ارایه می‌دهند. وجود پایه به صدا امکان پخش آزادانه و واضح‌تر را می‌دهد.

  • اسپیکرهای فراگیر \ ماهواره‌ای

اسپیکرهای ماهواره‌ای به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در پشت یا کنار محوطه شنوایی مصرف کننده قرار می‌گیرند. به عنوان نمونه کوچکتر بلندگوهای قفسه کتابی، آن‌ها معمولاً دارای دو مخروط، یک توییتر و درایور یا ووفر مید-رنج (Mid-range) هستند. اگرچه می‌توان از آن‌ها به عنوان یک جفت اسپیکر استریو استفاده کرد، اما به طور کلی به جای اینکه به عنوان اسپیکر اصلی استفاده شوند، بیشتر به عنوان مکمل اسپیکرهای دیگر استفاده مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای جلوگیری استفاده از کابل در منطقه شنوایی، اسپیکرهای ماهواره‌ای اغلب بر روی دیوار یا سقف نصب می‌شوند. اسپیکرهای ماهواره‌ای بی‌سیم گزینه دیگری هستند که خریدار می‌تواند تهیه کند.

  • اسپیکرهای کانال مرکزی

اسپیکرهای کانال مرکزی بخشی جدایی ناپذیر از همه مجموعه‌های صدای فراگیر همچون سینما خانگی هستند. آن ها بین بلندگوهای چپ و راست قرار می‌گیرند. و وقتی در سینمای خانگی استفاده می‌شوند، معمولاً درست زیر صفحه نمایش جای می‌گیرند. با توجه به اینکه آن‌ها در مرکز قرار دارند، در نتیجه در تولید فرکانس‌های میان رده تخصص خاصی دارند. هنگام تماشای فیلم و نمایش، اسپیکر کانال مرکزی مسئول خروج صدای گفتگوها است.

  • ساب ووفرها

برای لذت بردن از نت های Bass عمیق و غنی، وجود یک ساب ووفر ضروری است. امروزه اکثر ساب ووفرها “تقویت شده” می باشند، به این معنی که آن ها شامل یک تقویت کننده داخلی و یک شبکه متقاطع هستند که به مصرف کننده امکان می‌دهد تا پاسخ فرکانسی ساب را تنظیم کنند تا با اسپیکرهای اصلی به طور موثری ترکیب شود.
عملکرد ساب ووفر به شدت تحت تأثیر محل قرارگیری آن می باشد. برخی از مکان ها به طور کامل صدای Bass را حذف کرده و بازدهی ساب ووفر را کاهش می‌دهند. بنابراین برای بهره وری بیشتر، محل قرارگیری ساب ووفر بسیار حائز اهمیت است.

  • اسپیکرهای داخلی

اسپیکرهای داخلی به خریدار امکان این را می‌دهند که از صدای با کیفیت بالا و بدون به هم ریختگی در فضای خود لذت ببرند. اکثر اسپیکرها در محفظه‌های مخصوص تعبیه شده‎اند که می توانند روی پایه، قفسه یا هر سطح سخت دیگری قرار بگیرند، اما اسپیکرهای داخلی در سقف یا دیوار قرار می‌گیرند. این بلندگوها دارای پنل جلویی یا گریل هستند، اما محفظه کاملی ندارند، زیرا دیوار یا سقف به عنوان یک محفظه عمل می‌کند. در نتیجه، خود اسپیکر اغلب ارزانتر از اسپیکر قفسه کتابی یا اسپیکر ماهواره‌ای است. اما هزینه همراه با نصب آن ها به صورت حرفه‌ای به احتمال زیاد حداقل به اندازه قیمت سایر اسپیکرها گران خواهد بود.

موارد فنی قابل توجه در راهنمای خرید اسپیکر

  • پاسخ فرکانسی

محدوده پاسخ فرکانسی یک اسپیکر، اندازه گیری میزان گستره‌ای از صداها است که می تواند بازتولید کند. گوش انسان قادر به شنیدن صداهایی از 20 تا 20000 هرتز می‌باشد. هرچه عدد کمتر باشد، حجم صدای پخش شده کمتر است و برعکس. اکثر بلندگوها قادر به پخش صدا در بازه فرکانسی حدود 45 تا 20000 هرتز هستند. پخش صدا توسط اسپیکر در یک بازه فرکانسی بیانگر باکیفیت بودن صدا در تمامی طول بازه بیان شده ندارد.
تنوع صدای خروجی اسپیکر می تواند سنجش مفیدی برای عملکرد آن باشد. این مشخصات تحت عنوان “+/- x dB” بیان شده است. هرچه واریانس محدودتر باشد، پاسخ اسپیکر مسطح تر یا دقیق تر است. واریانس های معمولی از +/- .5 دسی بل تا +/- 3 دسی بل متغیر است.

  • حساسیت

حساسیت یک اسپیکر معیاری برای کارآیی آن است. بلندگوهای بسیار حساس با ولتاژ معین حجم صدای بیشتری را تولید می کنند. این به شما این ایده را می دهد که چه تقویت کننده ای برای درایورهای اسپیکرها نیاز دارید. این اندازه گیری به صورت تعداد معین دسی بل در هر ورودی 2.83 ولت بیان می شود. به عنوان مثال: “88 دسی بل/2.83 ولت.”

  • امپدانس

امپدانس اسپیکر به مقاومتی گفته می شود که تقویت کننده هنگام درایو یک اسپیکر معین با آن روبرو می شود. امروزه بیشتر اسپیکرها در میزان 8 اهم رتبه بندی می شوند. با این حال، امپدانس یک اسپیکر با فرکانس آن متفاوت است. تقویت کننده های حالت جامد مدرن می توانند به طور موثری، اسپیکرها را درایو کنند. با این حال، به دلایل بسیار پیچیده ای که نمی توان در اینجا توضیح داد، حتی اگر اکثر تقویت کننده ها به راحتی بار 6 اهم را تحمل می کنند، باز هم به دنبال بلندگوهایی با امپدانس “اسمی” 8 اهم باشید.

دسته‌بندی: مقالات تخصصی

نظر شما برای ما با ارزشه

0 دیدگاه